Losen Sjø-Sara

Sjø-Sara eller Gjæsling-Sara

Sara Olsdatter, født på Larsgården i Foldereid ble den flinkeste og mest uredde fiskeren i Gjæslingan sin tid, og legenden om henne har levd videre til i dag.

Det er særlig to forhold som har gjort henne kjent og legendarisk. Hun valgte å bli fisker, noe som var uvanlig for jenter på den tiden. Hun utmerket seg som høvedsmann i fiskebåten og som frivillig los og livberger når det trengtes. I uvær sto hun gjerne på Nakken i Sør-Gjæslingan og speidet etter skip og båter i nød.

Hun hadde usedvanlige evner til å orientere seg på sjøen, og detaljert kunnskap om havstykkene og skjærgården. Det sies at hun seilte bedre enn de fleste menn, og når hun seilte med større fartøy gjennom trange sund, kunne hun skremme vettet av mang en skipper.

Foreldrene til Sara var Pernille Isaksdotter fra Simle i Leka sogn og Ole Larsen, født og oppvokst på Foldereid gård. Familien fikk store problemer da faren i 1788 ble innkalt til krigstjeneste mot Russland. Sara var knapt femten år, og hun oppdaget fort at hun hade særlige anlegg for fiske og sjøbruk. Fiske ble etter hvert næringsveien hennes, og hun bosatte seg etter noen år fast i fiskevære Sør-Gjæslingan. Sara var eldst i en søskenflokk på åtte.

Presentasjonen av den sterke kvinneskikkelsen «Sjø-Sara» er gjort mulig med bidrag fra Vikna kommune og Fiskarlaget Midt-Norge.