Møt ølbryggerne Jørn og Vinko og ølentusiast Bjarne, og bli kjent med trøndersk håndverksøl i kulturelle omgivelser
For første gang under Skreifestivalen inviterer vi til ølopplevelser med trøndersk håndverksøl i fokus, og med ølbryggerne selv bak tappekranene. Velkommen til mini ølfestival i Kystkultursenteret Norveg!
Norge er et ølland, og nordmenn har alltid vært glad i øl. Tradisjonene går to tusen år tilbake i tid, og i middelalderen fikk bønder som ikke brygga øl bot. Bøndene i Norge dyrka korn, hadde humlegårder og godt vann, som er alt en trenger for å lage et godt øl (og brennevin).
I 1987 var det bare 15 bryggerier igjen i Norge. Etter at staten lettet på byråkratiet startet de første ildsjelene med å brygge eget øl. På starten av 2000-tallet var det ei håndfull bryggeri. Nå, 20 år senere, er det minst 200.
To av disse bryggeriene finner vi i Trøndelag. Det er Klostergården Håndbryggeri på Tautra og Austmann Bryggeri i Trondheim. Her besittes det mye kunnskap, entusiasme og gode smaker. Jørn fra Klostergården, som startet opp så tidlig som i 2008 og har fått utmerkelsen spesialitetsmerket til Matmerk for ølet Alstadberger. Vinko fra Austmann, er amerikaner, men med mor fra Stjørdal. Han er selvlært kokk. Austmann ble etablert i 2013 og de produserer et stort utvalg øl. Begge ølbryggerne har deltatt på Trøndelag sin stand på verdens største mat- og reiselivsmesse; Grüne Woche i Berlin. Dette i samarbeid med Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS, i Trøndelag best kjent for Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim årlig i begynnelsen av august. Kystmuseet Rørvik (Norveg) deltok også samtidig på Grüne Woche.Vi er veldig glade for at de nå legger turen til Skreifestivalen!
Til å «ledsage» oss gjennom kveldene (fredag og lørdag) kommer Bjarne Ringstad Olsen, en smaksentusiast med forkjærlighet for øl. Bjarne er også hjemmebrygger, øldommer og leder for Norbrygg Trøndelag. Bjarne har vokst opp i Rørvik, men er nå bosatt i Trondheimsområdet.
Program
Du kan komme når det passer deg i tidsrommet kl. 17 – 22 fredag 29. mars og lørdag 30. mars. Jørn og Vilko vil tappe/skjenke øl av ulike egenproduserte øltyper i de små glassene en kjøper ved inngang. Når du spør, vil bryggerne også gladelig fortelle om håndverket sitt, og dele kunnskapen sin om ølbrygging med gjestene på denne «mini ølfestivalen«. Innimellom vil Bjarne bidra med sine innspill.
Ved ankomst Norveg får du kjøpt startpakke/billett som inneholder:
- 1 stk. glass (for å ta med heim i etterkant)
- korte sekvenser med kunnskapspåfyll i løpet av åpningstiden
- 3 stk. valgfritt øl á 1 dl
Pris kr 150,-. I startpakken er det tre «skreier» (sjetonger) som benyttes som betalingsmiddel for valgt øltype.
Ønsker du flere øl (á 1 dl) er det anledning til å kjøpe flere «skreier» (sjetonger) i respsjonen. De samme «skreiene»/sjetongene kan også benyttes i f.m. kjøp av festivalmat i Norveg.
Festivalmat
Til godt trønderøl kan en kjøpe smaksretter tilpasset øl. Festivalmaten tilberedes av kjøkkensjef/kokk Hans Lisberg ved Kystkultursenteret Norveg. På festivalmenyen er både lokal sjømat og utgangersau. Hans er opprinnelig fra Færøyene, men har vært lengst tid bosatt i Danmark før han kom til Norge og Norveg sist sommer.
Aldersgrense: 18 år. Legitimasjonsplikt
Arr.: Skreifestivalen SA i samarbeid med Bjarne Ringstad Olsen og Kystmuseet Rørvik.