Om skreien

En vital gjest – skreien – kommer sjelden, men godt

Skreien er en utpreget sesongvare og ingen hverdagskost. I den korte tiden vi har besøk av fersk skrei, er det bare en ting som gjelder: Nyt det beste fra havets spiskammer mens den er i sin beste form, for det er bare den ferske, norsk-arktiske torsken som kan kalles skrei, i så vel Tromsø (og Rørvik) som i Roma og Paris. Der betegnes den ofte som mirakelfisken på grunn av den lange ferden fra Barentshavet til den nordlige kysten av Norge.

Skreien er et under som hvert år strømmer inn mot vinterkysten av landet vårt fra det dype, klare Barentshavet. Også kjent som verdens reneste og rikeste spiskammer. Her har den godgjort seg i fem år i det kalde vannet som gir det faste, saftige kjøttet mye smak før den legger ut på den lange veien hjem.

Vandsøya - Skreifestivalen 2009

Vandsøya – Skreifestivalen 2009

Når den kommer tilbake til den nordlige kysten vår, er skreien fruktbar, stinn av energi og klar for elskov. Skrei er en fisk i sitt livs form, kjennetegnet av delikat, hvitt kjøtt, mager og proteinrik rogn og en lever full av omega-3 fettsyrer, som gjør godt for både hjerte og hjerne.

Skrei er perfekt for å vise kjærlighet og omsorg. Den har ofret alt for å møte sin make, og er noe av det sunneste du kan servere den elle de du føler ekte kjærlighet for.

Skrei gir mange muligheter for variasjon. Norges Sjømatråd har utarbeidet oppskrifthefter for en rekke anledninger. Lær mer og hent inspirerende oppskrifter hos Godfisk.